fredag 22 mars 2019

Abbvie


Abbvie Inc är ett multinationellt företag som grundades i USA 2013. De har sitt huvudkontor i Chicago, USA. Idag har Abbvie mer än 30 000 anställda. Abbvie är en avknoppning av Abbot Laboratories. En av anledningar till att de valde att knoppa av Abbvie och som jag gillar var att maximera värdet på aktieägarnas aktieinnehav.

Abbvie sysslar i huvudsak med forskning inom biomedicin och är ledande inom områdena immunologi (läran om immunförsvaret) och virologi (mikrobiologi, Virus).

Abbvie hade 2018 en omsättning på ca 33 miljarder dollar. Växte ca 15% mot föregående år. Av dessa 33 miljarder stod produkten Humira för ca 20 miljarder.

Humira är en injektionsväska som bland annat används för behandling av ledgångsreumatism, barnreumatisk ledsjukdom och inflammationer. Abbvie har tjänat stora pengar på dessa läkemedel. Tyvärr gick patentet ut 2018 på den europeiska marknaden så nu kan andra konkurrenter komma med billigare kopior. Så här är det ofta med läkemedel och något man måste tänka på när man investerar i läkemedelsbolag. Dock har Abbvie många andra spännande produkter och kommer troligtvis tjäna stora pengar på Humira även i framtiden.

På kursen 80,43 så är direktavkastning hela 5,32%. Abbvie delar ut sina pengar kvartalsvis och sedan 2013 så har de aldrig sänkt utdelningen utan höjt undan för undan. Se historik nedan:


Jag tror på att Abbvie kommer fortsätta utvecklas positivt och kommer fortsätta öka tills jag kommer upp i min målvikt på ca 3% av portföljen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar